Fysieke Leerlijn (breed motorische ontwikkeling) SV Den Hoorn jeugd

Sinds dit seizoen zijn we gestart met het aanbieden van andere bewegingsvormen tijdens trainingen dan alleen voetbal gerelateerde. Dit zal ons inziens bijdragen aan een brede motorische ontwikkeling en bredere ontwikkeling van voetbalvaardigheden, met als gevolg een betere voetballer. Het heeft een positieve uitwerking op de algemene fitheid en ontwikkeling in bewegen voor alle spelers in de breedte en het kan het verschil maken in de hoogste teams qua prestaties. Daarnaast ervaren de spelers veel plezier aan de trainingen.

Naast voetbal gerelateerde oefeningen bieden we activiteiten aan waarin jeugdspelers in aanraking komen met verschillende vaardigheden. Deze zijn gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM) Balanceren, stoeien, klimmen en klauteren, rollen, draaien en duiken, gaan en lopen, zwaaien, springen en landen, bewegen op muziek zijn vaardigheden die we in verschillende activiteiten aanbieden. Daarnaast trainen we wendbaarheid, snelheid, en kracht uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Dit vormt de basis voor fysieke intelligentie. Maar ook binnen het voetbal is het streven om te werken met andere vormen en materiaal. Deze activiteiten kunnen worden geïntegreerd in de huidige trainingen van de jeugd. Een training kan dan bestaan uit een voetbal gedeelte en een niet-voetbalgedeelte.  Zo wordt er regelmatig gebruik gemaakt van loopladders, worden evenwichtsoefeningen uitgevoerd (balans) en worden er bijvoorbeeld handbalvormen gedaan.

Bovengenoemde activiteiten dragen bij om blessures te voorkomen en het lichaam sterker te maken. Een training bestaat dus uit voetbaloefeningen, core- en stabiliteitsoefeningen en niet voetbal activiteiten zoals hierboven beschreven. Wij zijn van mening dat één training in de week op deze manier moet worden ingevuld. Om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren is het noodzakelijk om de trainers ‘op te leiden’ in deze vorm van trainen, waarna zij zelf de trainingen kunnen geven.

De trainingen vinden nu plaats in de leeftijd  10, 11 & 12 jaar en zijn elke dinsdag , woensdag en donderdag.

U ben van harte welkom om te komen kijken.  Het doel is om komend seizoen meerdere trainers op te leiden vanuit de fysieke leerlijn zodat steeds meer teams deze oefeningen kunnen gebruiken.

Een mooi stap vooruit in de algehele ontwikkeling van kinderen, waarmee we vorig seizoen, met gezonde voeding, al een stap hebben gemaakt.

Op ons Instagram account (@svdenhoorn) zullen we de komende tijd filmpjes plaatsen van de oefeningen, zodat iedereen kan zien wat de spelers en trainers uitvoeren.

Edger Kuntz  hoofdopleidingen

Robin Persoon, Jeugdvoorzitter