Leerlijn Breed Motorische Ontwikkeling (BMO) van start bij JO10-JO12

Het bestuur van SV Den Hoorn heeft besloten de leerlijn BMO uit te breiden naar alle teams van JO10 t/m JO12. Na een pilot met 6 teams in seizoen 21/22 wordt de leerlijn BMO uitgebreid naar alle teams die vallen onder de JO10 t/m JO12 (22 teams). Dennis Geurts en Sten Kerklaan, ook wel bekend als de ‘gymmeesters’, zullen hun kennis en ervaring inzetten om de BMO-leerlijn van de grond te krijgen en in goede banen te leiden. Er zullen oefeningen en filmpjes beschikbaar gesteld worden en op gezette tijden zullen zij ook aanwezig zijn om de trainers te ondersteunen bij het geven van de oefeningen. Ook de jeugdigen in de JO8 en JO9 maken al kennis met BMO-oefeningen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van o.a. de voetbalfit-oefeningen (luister de KNVB podcast over voetbalfit) in de KNVB-trainersapp Rinus. Mocht daarbij advies nodig zijn dan kunnen de trainers, via de hoofdtrainer, daarvoor uiteraard ook terecht bij Dennis en Sten.

Wat houdt een brede motorische ontwikkeling precies in?

Met een brede motorische ontwikkeling wordt bedoeld dat kinderen veelzijdig leren bewegen. Het is hierbij belangrijk dat alle vaardigheden aan bod komen, zoals; balans, rennen, springen, gooien, vangen, slaan en schoppen. Het gaat in totaal om 10 grondbewegingen.

Waarom is een brede motorische ontwikkeling nodig?

Wanneer kinderen over een brede basis van motoriek beschikken, kunnen zij zich later sneller aanpassen aan eventuele nieuwe bewegingen. Doordat het aanpassen sneller verloopt, is het ook leuker.  Kinderen beleven dus meer plezier en dat verhoogt de kans dat zij op latere leeftijd nog steeds met plezier aan het sporten zijn.

Een goede, brede motorische ontwikkeling beïnvloedt niet alleen de gezondheid, maar ook de persoonlijke ontwikkeling op een positieve manier. Dat klinkt misschien wat gek, maar doordat tijdens het sporten kinderen succeservaringen beleven, krijgt hun zelfvertrouwen een boost. Kinderen zitten dan beter in hun vel en kunnen zich daardoor beter focussen op een bepaalde taak, waardoor het aanleren van nieuwe bewegingen makkelijker verloopt. Dit alles zorgt weer voor meer plezier!

Kinderen werken aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling, doordat bijvoorbeeld vertrouwen, samenwerken, respect en weerbaarheid een grote rol spelen tijdens de oefeningen. Door een breed motorische ontwikkeling worden kinderen fitter en wordt de kans op blessures en overgewicht vermindert. Kortom: een gezondere toekomst.

De oefeningen gericht op een brede motorische ontwikkeling zijn op 25 september 2022, via de (technisch) coördinatoren, beschikbaar gesteld aan de (hoofd)trainers/coaches van de verschillende JO10-JO12 teams.

Het bestuur van SV Den Hoorn wenst alle kinderen en hun trainers/coaches veel succes én plezier tijdens de BMO-trainingen. Samen worden de beste vereniging van de regio!

Het bestuur van SV Den Hoorn

NB: Wilt u komen helpen bij het geven van oefeningen gericht op een breed motorische ontwikkeling, omdat u veel ervaring heeft met een andere sport (turnen, zelfverdediging, een andere balsport, etc.) meldt u dan aan bij de coördinator van uw leeftijdsgroep. Hier kunt u ook terecht met uw vragen.

Voorbeelden

In het voetbal is Zlatan Ibrahimovic een voorbeeld van een breed motorisch ontwikkelde

speler. Zlatan heeft in zijn jeugd aan taekwondo gedaan en af en toe zie je hem op het

voetbalveld dingen doen die je niet traint bij voetbal. Hij maakt op dit soort momenten gebruik van zijn uitstekend ontwikkelde atletisch vermogen.

En Johan Cruijff blonk als tiener in de zomerperiode uit in honkbal en bracht het daarin zelfs tot jeugdinternational. Op deze foto zit hij links vooraan in catcher tenue. Over zijn honkbalervaring heeft hij gezegd dat het hem in het voetbal geholpen heeft in zijn spelzicht, in het vooruitdenken en in het snel maken van beslissingen en.

Een laatste voorbeeld van een sporter die in zijn jeugd veel verschillende sporten heeft

beoefend is Roger Federer. Hij heeft ook cricket, badminton en basketbal gespeeld en hij is

er van overtuigd dat deze sporten er aan bij hebben gedragen dat zijn coördinatie is

verbeterd. In de afbeelding hieronder zie je ook dat er in verschillende sporten heel veel

overeenkomsten zitten.